Jägarstugans Hundpensionat
Mat!

Krubbis!

Hundmat är ett stort område och det är oerhört svårt att skriva om det utan att trampa någon på tårna. Alla hundar är olika och du kan inte välja mat efter vad grannens hund äter

eller ens vad din

bästa kompis tycker.

Det är inte ens säkert att alla kullsyskonen ska gå på

samma foder.


För att få rätt hjälp rekommenderar jag dig

att gå till din lokala djuraffär.


Självklart ska du prata med din uppfödare också, de har stor koll på just din ras!

Jag är förespråkare för färskfoder. Egentligen vilket som helst, men Pondus Färskfoder och Vom&Hundemat ligger mig varmt om hjärtat. 

Jag anser att de allra flesta hundar mår bra av mycket proteiner och låg halt med kolhydrater. Sen är det där inte heller skrivet i sten, för hundar med mycket driv, som jakthundar och draghundar t.ex behöver kolhydrater för att få hjärnan och musklerna att arbeta som allra bäst.

Och en arbetande hund mår inte dåligt av fett heller för det är en källa till energi för att huvudet ska kunna fokusera vid långvarig prestation.

Däremot ska man passa sig för kolhydrater och fett till den gamla, ofta kastrerade hunden som mest skruttar runt i trädgården. Då är det bättre med lagom proteinhalt, låg fetthalt och gärna något med bra tillskott i, som laxolja, glukosamin, MSM och hyaluron.


Sen är jag fullt medveten om att det är mera jobb att utfodra med färskfoder, åtminstone om man har större hundar. Mina hundar ska totalt äta ca 1,5 kg färskfoder om dagen så det tar lite plats i frysarna. Därför kör jag ungefär 50/50. De får torrfoder, emellanåt, med hög kötthalt.

Jag varierar proteinkällorna för att inte göra dem överkänsliga mot något. En hund behöver inte äta "det som den alltid har ätit". Man kan definitivt variera och överraska hunden med nytt foder!

Har du en allergisk hund redan så kan du självklart inte blanda proteinkällorna. Då ska du snarare leta efter singelproteinfoder, också kallat monoproteina foder. Och gärna en enda kolhydratkälla.


Man ska vara lite försiktig när man blandar torrfoder och färskfoder, och inte göra det vid samma måltid. Egentligen är det av den enkla anledningen att det är olika smältbarhetstid på maten. Av naturliga skäl tar torrfoder längre tid att smälta för hundens mage än färskfoder och det kan bli obalans i magsyrans produktion. 

Men att ge torrfoder på morgonen och färskfoder till lunch eller kvällsmat är inga problem!

De flesta hundar fixar att byta foder utan större problem. En del behöver man kanske introducera nya maten lite långsamt för, men inom en vecka ska det funka felfritt.


Jag brukar alltid se till att ha torkade morotspellets hemma ifall magen av någon anledning skulle krascha. Eftersom jag har golden retrievrar som är naturens soptunnor så måste magarna hålla ihop för allt möjligt skit som de stoppar i sig. En tesked morotspellets i maten om dagen så är problemet löst inom en dag. Om inte? Koka ris och fisk och utfodra små doser ett par gånger om dagen.

Det finns också en hel del olika probiotika att använda. Personligen gillar jag Svenska Djurapotekets Probiotika.

Eftersom jag är jägare så styckas det ner vilt ett par gånger per år. Då får hundarna en hel del slaktrester. Oftast går det utmärkt, men jag brukar ligga steget före och ha i ett kryddmått sådant pulver i deras matskålar på kvällen för att undvika att det blir obalans i magen.

Det här är baserat på mina egna erfarenheter, så se det som tips bara.

Det är du som känner din hund, kom ihåg det!